ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА

НА ФУРНА ЗА ВГРАЖДАНЕ

Важни инструкции за безопасност

Благодарим ви за доверието и покупката на нашия уред.

Това подробно ръководство с инструкции е приложено, за да ви улесни при употребата на продукта. Инструкциите ще ви позволят да опознаете вашия нов уред възможно най-бързо.

Уверете се, че уредът, който сте получили, не е повреден. Ако откриете, че уредът е повреден по време на транспортирането му, се свържете с магазина, откъдето сте закупили продукта или с регионалната складова база, откъдето е бил доставен. Можете да намерите телефонния им номер на фактурата или на товарителницата.

Инструкциите за монтаж и свързване са приложени на отделен лист.

Инструкциите за употреба, монтаж и свързване са достъпни и на нашия уебсайт:

http://www.gorenje.com

Следните символи са използвани в ръководството и имат следното значение:

Информация, съвет или препоръка

Предупреждение – опасност от общ характер

Важно е внимателно да прочетете инструкциите.

Мерки за безопасност

ВАЖНИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ – ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ИНСТРУКЦИИТЕ И ГИ ЗАПАЗЕТЕ ЗА БЪДЕЩИ СПРАВКИ.

Уредът трябва да бъде свързан с фиксирана инсталация, която включва средства за прекъсване на връзката. Фиксираната инсталация трябва да бъде в съответствие с правилата за окабеляване.

Във фиксираното окабеляване трябва да бъдат предвидени средства за прекъсване на връзката в съответствие с правилата за окабеляване.

Уредът не трябва да се инсталира зад декоративна врата, за да се избегне прегряване.

Ако захранващият кабел е повреден, той трябва да бъде сменен от производителя, негов упълномощен сервиз или квалифициран техник, за да се избегне всякаква опасност (само за уреди с предоставен захранващ кабел).

По време на употреба уредът се нагорещява. Внимавайте да не докоснете нагревателните елементи във фурната.

Този уред може да бъде използван от деца, навършили 8-годишна възраст или по-големи, както и от лица с намалени физически, сетивни или умствени способности или без опит и познания за работа с уреда, само ако са под наблюдение или са инструктирани за безопасната му употреба и са наясно с евентуалните опасности. Не позволявайте на деца да си играят с уреда. Почистването и поддръжката не трябва да се извършват от деца без наблюдение от възрастен.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Достъпните на допир части могат да се нагорещят по време на употреба. Дръжте малки деца далеч от уреда.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Уредът и някои от достъпните на допир части могат да се нагорещят много по време на ползването му. Внимавайте да не докоснете нагревателните елементи. Децата под 8-годишна възраст трябва да бъдат държани далеч от уреда, освен ако не са наблюдавани непрекъснато.

Този уред не е предназначен за управление чрез външен таймер или независима система за дистанционно управление.

Използвайте само температурната сонда, препоръчана за употреба с тази фурна.

Не използвайте груби, абразивни почистващи препарати или остри метални шпатули за почистване на стъклената врата на фурната / стъклото на шарнирните капаци на плота (където е приложимо), тъй като те могат да надраскат повърхността, а това да доведе до счупване на стъклото.

Не използвайте парочистачки или почистващи уреди под високо налягане за почистване на уреда, тъй като това може да причини токов удар.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Преди да смените крушката на лампичката, се уверете, че уредът е изключен от електрическата мрежа, за да предотвратите опасност от токов удар.

Никога не наливайте вода директно на дъното на фурната. Температурните разлики биха могли да причинят повреда на емайлираното покритие.

Други важни инструкции за безопасност

Уредът е предназначен за домашна употреба. Не го използвайте за каквито и да е други цели, като например за отопление на стаята, подсушаване на домашни любимци или други животни, изсушаване на хартиени и текстилни изделия, билки и др., тъй като това може да доведе до нараняване или пожар.

Уредът трябва да бъде свързан с фиксирана инсталация, която включва средства за прекъсване на връзката. Фиксираната инсталация трябва да бъде в съответствие с правилата за окабеляване.

Не повдигайте уреда, като го държите за дръжката на вратата.

Пантите на вратата на фурната може да се повредят, ако я претоварите. Не стъпвайте и не сядайте върху отворената врата на фурната, и не се облягайте на нея. Също така не поставайте никакви тежки предмети върху вратата на фурната.

Ако близо до този уред има разположени други електрически уреди и захранващите им кабели бъдат притиснати с вратата на фурната, е възможно те да се повредят, което може да причини късо съединение. Ето защо се уверете, че захранващите кабели на другите уреди са на безопасно разстояние от фурната.

Вратата на фурната се нагорещява много по време на употреба. За допълнителна защита има монтирано трето стъкло, като по този начин се намалява температурата на външната повърхност (само при някои модели).

Винаги се уверявайте, че вентилационните отвори не са покрити или блокирани по някакъв начин.

Не поставяйте алуминиево фолио по вътрешността на фурната и не слагайте тави за печене или други съдове за готвене върху дъното на фурната. Това ще възпрепятства или намали въздушната циркулация във фурната, ще забави процеса на печене и ще разруши емайлираното покритие.

Препоръчително е да избягвате отварянето на вратата на фурната по време на печене, тъй като това увеличава консумацията на енергия и натрупването на конденз.

В края на процеса на печене и по време на печенето бъдете внимателни, когато отваряте вратата на фурната, тъй като има опасност от попарване.

За да предотвратите натрупването на котлен камък, оставете вратата на фурната отворена след печене или използване, за да позволите на фурната да се охлади до стайна температура.

Почиствайте фурната, когато е напълно изстинала.

Евентуални разминавания в нюансите на цветовете между различните уреди и компоненти в рамките на една дизайнерска линия могат да настъпят поради различни фактори като различен ъгъл, под който се гледат уредите, различно оцветени фонове, материали и осветление в помещението.

Никога не наливайте вода на дъното на фурната. Температурните разлики биха могли да причинят повреда на емайлираното покритие.

Не използвайте уреда, ако е повреден. Обадете се на оторизиран сервизен център.

Прочетете внимателно инструкциите за употреба преди да свържете уреда. Гаранцията не покрива ремонт или гаранционен иск, възникнали поради неправилното свързване на уреда или неправилната му употреба.

Описание на уреда

Функциите и оборудването на уреда зависят от модела.

Базовото оборудване на уреда включва метални водачи, плитка тава за печене и решетка.

aparat_opis_konvIL_A_bio21

1 Контролен панел

2 Ключ на вратата

3 Осветление

4 Гнездо за температурна сонда

5 Водачи - нива на готвене

6 Табелка с производствени данни

7 Врата на фурната

8 Дръжка на вратата

Табелка с производствени данни - информация за продукта

Табелката с производствени данни, указващи основната информация за уреда, е прикрепена към ръба на фурната. Точна информация за типа и модела на уреда може да се намери също в листа с гаранцията.

napisna tablica_BIO21

1 Сериен номер

2 Модел

3 Тип

4 Марка

5 Код/ID

6 QR код (в зависимост от модела)

7 Техническа информация

8 Индикации/символи за съответствие

Контролен панел

(в зависимост от модела)

čelna plošča_bio21_il_A

  1. копче за избор на система

  2. Бутон за гратиниране, отмяна или връщане назад

  3. Бутон за намаляване на стойността

  4. Бутон за функции и настройки на таймера

  5. Бутон за увеличаване на стойността

  6. Бутон start I stop за потвърждаване, стартиране или спиране/пауза

  7. Копче за регулиране на температурата

  8. Дисплей

Докосвайте бутоните с по-голяма площ от пръстите си, за да получите по-добра ответна реакция. Всеки път, когато натиснете бутон, ще прозвучава кратък звуков сигнал.

Копчета Push-pull

(в зависимост от модела)

Натиснете леко копчето, докато изскочи навън; след това го завъртете.

След всяка употреба, завъртете обратно копчето към позиция "off" изключено), след това го натиснете навътре. Копчето може да бъде натиснато навътре само когато е в позиция "off" (изключено).

Оборудване на уреда

Водачи

  • Водачите позволяват готвене или печене на 5 нива на решетката.

  • Нивата на височината на водачите, на които може да бъде поставена решетката, се броят отдолу нагоре.

  • Нива на водачите 4 и 5 са предназначени за гриловане/запичане на храната.

  • При поставяне на оборудване то трябва да се завърти правилно.

Метални водачи

žična vodila_bio21

В случай на метални водачи винаги вкарвайте решетката и тавите в слота между горната и долната част на всяко ниво на водачите.

Фиксирани изтеглящи се водачи

(в зависимост от модела)

teleskopska vodila_bio21

Изтеглящите се водачи могат да бъдат монтирани на второто и на четвъртото ниво.

В случай на фиксирани изтеглящи се водачи поставяйте решетката или тавите върху водачите. Можете да поставите решетката директно върху тавата за печене (плитка или дълбока универсална тава) и да поставите и двете върху едни и същи водачи; в този случай тавата за печене служи за съд за оттичане на мазнината.

Изтеглящи се водачи със захващане

(в зависимост от модела)

flexi vodila_bio21

Изтеглящите се водачи с прикачане, могат да се поставят на всяко място между два метални водача.
Поставете ги симетрично върху металните водачи от лявата и дясната страна на вътрешността на фурната. Първо закачете горната щипка под лайстната на металния водач. След това натиснете долната щипка докато чуете защипване.

БЕЛЕЖКА: Водачите могат да бъдат поставени на всяка височина между две нива на металните водачи.

Изтеглящите се водачи със захващане не могат да бъдат монтирани върху водачи с фиксирано частично удължение на двойно ниво. Те обаче могат да бъдат монтирани върху частично изтеглящи се водачи на едно ниво на нива 3-4 и 4-5.

Уверете се, че изтеглящите се водачи са завъртени правилно и се изтеглят навън, т.е. вън от фурната.

Превключвател на вратата на фурната

(в зависимост от модела)

Ако вратата на фурната бъде отворена по време на работа, превключвателят изключва нагревателя и вентилатора във вътрешността на фурната. Когато вратата се затвори, превключвателят възстановява работата на уреда.

Охлаждащ вентилатор

На уреда има монтиран охлаждащ вентилатор, който охлажда корпуса, вратата и контролния панел на уреда. След като изключите фурната, охлаждащият вентилатор продължава да работи известно време, за да може тя да се охлади.

Оборудване и аксесоари за фурната

(в зависимост от модела)

resetka

РЕШЕТКАТА се използва за гриловане/запичане или като поставка за съда или тавата с храната за печене.

На решетката има лостче за обезопасяване. Затова повдигнете решетката леко отпред, когато я издърпвате от фурната.

nizek pekac

ПЛИТКАТА ТАВА ЗА ПЕЧЕНЕ се използва за плоски и дребни сладкиши. Тя може да се използва също като съд за оттичане на мазнината.

Плитката тава за печене може да се деформира, тъй като се нагорещява във фурната. Когато изстине, тя възвръща първоначалната си форма. Тази деформация не оказва въздействие върху нейната функция.

globok pekac

ДЪЛБОКАТА ТАВА ЗА ПЕЧЕНЕ се използва за печене на зеленчуци и сладкиши от рядко тесто. Тя може да се използва също като съд за оттичане на мазнината.

Никога не поставяйте универсалната дълбока тава за печене на първо ниво на водачите по време на печене.

sonda_bio21

Температурна СОНДА(simbol_sonda_bio21_ilBAKESENSOR).

Уредът и някои от достъпните на допир части се загряват по време на готвене.

Преди първо използване

  • Извадете аксесоарите и всички опаковъчни материали (картони, полистиренова пяна) от вътрешността на фурната.

  • Забършете аксесоарите и вътрешността на фурната с влажна кърпа. Не използвайте абразивни или агресивни кърпи или почистващи препарати.

  • Загрявайте фурната празна за около един час с горен и долен нагревател при температура 250°C. Ще се усети характерният „мирис на нова фурна“; затова проветрявайте обстойно помещението по време на този процес.

Включване за първи път

След като свържете уреда към електрическата мрежа или след продължително прекъсване на захранването, на дисплея ще се появи индикация 12:00.

Първо изберете и потвърдете основните настройки.

За да ги промените, докосвайте бутоните simbol_puščica levo_ilилиsimbol_puščica desno_il. Потвърдете желаната настройка, като натиснете бутона multi time или start I stop. Следващата настройка може да бъде регулирана, след като сте задали и потвърдили предишната.

nastavitev_ure_bio21_il

1. НАСТРОЙКА НА ЧАСОВНИКА
Използвайте бутоните simbol_puščica levo_il и simbol_puščica desno_il, за да настроите часовника (текущия час). Първо задайте и потвърдете минутите; след това задайте и потвърдете часа. Ако натиснете и задържите бутона за настройване, скоростта, с която се променя зададената стойност, ще се увеличи.

За задаване или сверяване на часовника на по-късен етап вижте глава Допълнителни функции.

nastavitev_kontrast_bio21_il_a

2. ЯРКОСТ НА ДИСПЛЕЯ
Настройката по подразбиране е висок интензитет на светлината. Обозначението brh и текущо зададената стойност за интензитет на светлината ще се появят на дисплея. Докоснете бутона simbol_puščica levo_ilили simbol_puščica desno_il, за да изберете желаното ниво, и потвърдете. Използвайте бутоните за регулиране на стойността, за да увеличите или намалите интензитета на светлината.

nastavitev_glas_bio21_il_a

3. СИЛА НА ЗВУКОВИЯ СИГНАЛ
Настройката по подразбиране е средна сила на звука. Обозначението Vol и текущо зададената стойност за сила на звуковия сигнал ще се появят на дисплея. Докоснете бутона simbol_puščica levo_ilили simbol_puščica desno_il, за да изберете желаното ниво, и потвърдете. Звуковите сигнали могат да бъдат и изключени.

Когато избраните настройки са потвърдени, часовникът ще се появи на дисплея (ако КОПЧЕТО за избор на система е в позиция 0).

Избор на настройки

ИЗБОР НА СИСТЕМА НА ГОТВЕНЕ

gumb_izklop_bio21_il

Завъртете копчето (наляво и надясно), за да изберете системата на готвене (вж. таблицата с програмите).

Функциите и оборудването на уреда зависят от модела.

Символ

Употреба

predgretje_bio21

БЪРЗО ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯВАНЕ
За достигане до желаната температура възможно най-бързо. Ще прозвучи кратък звуков сигнал, когато фурната загрее до избраната температура. Това е последвано от системата на готвене, която искате да използвате за храната. Тази функция не е подходяща за готвене на храна.

sp. in zg. grelo_bio21

ГОРЕН И ДОЛЕН НАГРЕВАТЕЛ С ВЕНТИЛАТОР
За равномерно печене на храна на едно ниво и за правене на суфлета.

žar z vent._bio21

ГОЛЯМ ГРИЛ С ВЕНТИЛАТОР
За запичане на пилешко и големи парчета месо.

simbol_airfry_bio21_il

ИНТЕНЗИВНО ПЕЧЕНЕ (ПЪРЖЕНЕ С ВЪЗДУХ)
Този метод на печене създава хрупкава коричка без добавена мазнина. Това е здравословна версия на пържените бързи храни с по-малко калории в сготвената храна. Подходящ за по-малки парчета месо, риба, зеленчуци и замразени продукти, готови за пържене (пържени картофи, пилешки хапки).
Инжектирането на пара води до по-добро зачервяване и повече хрупкавост на повърхността.

vroči zrak_bio21

ГОРЕЩ ВЪЗДУХ12
Функцията позволява по-добра циркулация на горещия въздух около храната. По този начин се изсушава повърхността и се създава по-дебела коричка. Използвайте тази система за готвене на месо, сладкиши и зеленчуци, както и за сушене на храна на една или няколко решетки едновременно. Инжектирането на пара води до по-добро зачервяване и повече хрупкавост на повърхността.
Инжектирането на пара води до по-добро зачервяване и повече хрупкавост на повърхността.

oraito_simbol_gratin_bio21 При тези системи е възможно да се използва функцията за гратиниране (вж. глава Стартиране на процеса на готвене).

simbol_para_bio21С тези системи можете да добавяте пара в процеса на печене. Когато системата е избрана, ще работи основната функция. Чрез използване на тава за печене с вода, функцията се променя на печене с добавяне на пара (вж. глава Начало на работата).

simbol_vroči zrak z dod pare_bio21_il

zg. in sp. grelo_bio21

ГОРЕН И ДОЛЕН НАГРЕВАТЕЛ
Използвайте тази система за стандартно печене на една решетка, правене на суфлета и печене на ниска температура (бавно готвене).
Инжектирането на пара води до по-добро зачервяване и повече хрупкавост на повърхността.

simbol_zg. in sp. grelo z dod pare_bio21_il

žar_bio21

ГОЛЯМ ГРИЛ
Използвайте тази система за гриловане на големи количества плоска храна, като препечени филийки, принцеси, наденички, риба, шишчета и др., както и за гратиниране или запичане на ястия с хрупкава коричка. Нагревателите, монтирани на тавана на фурната нагряват равномерно цялата повърхност.
Максимално допустимата температура е 240 °C.

počasna peka_bio21

БАВНО ПЕЧЕНЕ3
За деликатно, бавно и равномерно готвене на месо, риба и сладкиши на една решетка. Този метод на готвене ще остави месото с по-високо съдържание на вода, което ще го направи по-сочно и крехко, докато сладкишите ще бъдат равномерно изпечени. Тази система се използва в температурния диапазон от 140°C до 220°C.

Използва се за определяне на класа на енергийна ефективност съгласно стандарта EN 60350-1.

sp. grelo in vroči zrak_bio21

ПИЦА
Тази система е оптимална за печене на пица и сладкиши с по-високо съдържание на вода. Използвайте я, за да печете на една решетка или когато искате храната да стане по-бързо и да бъде хрупкава.

peka zamrzjene hrane_bio21

ПЕЧЕНЕ НА ЗАМРАЗЕНА ХРАНА
Този метод позволява печене на замразена храна за по-кратък период от време без предварително загряване. Оптимално за предварително изпечени замразени продукти (хлебни изделия, кроасани, лазаня, пържени картофи, пилешки хапки), месо и зеленчуци.

odtaljevanje_bio21

РАЗМРАЗЯВАНЕ
Използвайте тази функция за контролирано размразяване на замразена храна (торти, хляб, рулца, замразени плодове). По време на процеса на размразяване, обръщайте храната, разбърквайте я и разделяйте слепнали парчета. За микробиологична безопасност, препоръчваме бавно размразяване на месо и други деликатни храни в хладилника.

aqua_bio21

ПОЧИСТВАНЕ С ВОДА
Тази програма улеснява отстраняването на всякакви петна от вътрешността на фурната.

simbol_lička_bio21

ОСВЕТЛЕНИЕ НА ФУРНАТА
Осветлението на фурната се включва, когато е избрана система или когато копчето е завъртяно в позицията за осветление.

НАСТРОЙКА НА ТЕМПЕРАТУРАТА ЗА ГОТВЕНЕ

gumb_nastavitev_temp_bio21_il

Завъртете копчето, за да зададете желаната ТЕМПЕРАТУРА.

ФУНКЦИИ НА ТАЙМЕРА

Завъртете КОПЧЕТО, за да зададете желаната СИСТЕМА и ТЕМПЕРАТУРА. Докоснете бутона multi time, за да зададете функцията на таймера.

nastavitev_ure_bio21_il_b

През последните 10 минути до изтичане на зададеното време оставащото време се извежда на едносекундни интервали.

simbol_ura_bio21

Готвене за време
В този режим можете да определите продължителността на работа на фурната (времето на готвене).
Докоснете бутона multi time. Символът simbol_ura_bio21 ще се появи на дисплея. Докоснете simbol_puščica levo_il или simbol_puščica desno_il, за да зададете желаното време за работа. Първо задайте и потвърдете минутите; след това задайте и потвърдете часа. Докоснете бутона start I stop, за да потвърдите вашите настройки.
За да започне фурната да работи, докоснете бутона start I stop.

simbol_zakasnjeni vklop_bio21_il

Задаване на отложен старт

Отложен старт не може да бъде зададен за системите грил и грил с вентилатор.

Използвайте тази функция, когато искате да започнете да готвите храната във фурната след определен период от време. Поставете храната във фурната, след това задайте системата и температурата. После задайте продължителността на програмата и времето, в което желаете вашата храна да бъде готова.

Пример:
Текущо време: 12 часа на обяд
Време за готвене: 2 часа
Край на готвенето: 18:00 часа

Докоснете бутона multi time. Символът за продължителността на готвенето ще се появи на дисплея. Докоснете simbol_puščica levo_il или simbol_puščica desno_il, за да зададете продължителността на програмата (готвенето) simbol_ura_bio21 (в нашия случай това е 2:00 ч.). Първо задайте и потвърдете минутите; след това задайте и потвърдете часа. Потвърдете настройката, като натиснете бутона start I stop. Докоснете два пъти multi time отново, за да зададете времето, в което желаете вашата храна да бъде готова (в нашия случай това е 18:00 ч.). Потвърдете избора си. На дисплея ще се появи желаното време за край на готвенето (18:00 ч.). Докоснете бутона start I stop, за да потвърдите настройките.

Докоснете бутона start I stop, за да започне фурната да работи.

Докато изчаква да започне работа, фурната е в режим на частична готовност. Дисплеят е затъмнен, а вентилаторната система и осветлението са включени през цялото време. Фурната ще се включи с избраните настройки автоматично (в нашия случай в 16:00 ч.). Фурната ще се изключи в зададеното време (в нашия случай това е 18:00 ч).

Времето за край на готвенето и часовникът ще се сменят последователно на дисплея.

След като зададеното време изтече, фурната автоматично ще спре работа. Обозначенията End и 00:00 ще се сменят последователно на дисплея. Ще прозвучи звуков сигнал, който можете да изключите, като натиснете произволен бутон. След една минута звуковият сигнал ще се изключи автоматично.

Тази функция не е подходяща за храна, която изисква предварително загрята фурна.

Нетрайната храна не трябва да се държи във фурната дълго време.

Преди да използвате този режим, проверете дали часовникът на уреда е правилно сверен.

simbol_alarm_bio21_il

Настройка на брояча на минути
Броячът на минути може да се използва независимо от работата на фурната. Най-дългата възможна настройка е 24 часа. Докоснете multi time два пъти (двойно потупване), докато символът се появи на дисплея. Докоснете simbol_puščica levo_il или simbol_puščica desno_il, за да зададете брояча на минути. Първо задайте и потвърдете минутите; след това задайте и потвърдете часа.
Когато зададеното време изтече, ще прозвучи звуков сигнал, който можете да изключите, като натиснете произволен бутон. След една минута звуковият сигнал ще се изключи автоматично.

Ако е зададен отложен старт, можете да зададете брояча на минутите, като докоснете три пъти бутона multi time .

Когато задавате функция на таймера, можете да нулирате стойността, като докоснете едновременно бутоните simbol_puščica levo_ilи simbol_puščica desno_il. Потвърдете настройката, като натиснете бутона start I stop .

Последно използваните стойности на функцията на таймера ще бъдат съхранени и предложени като предварително зададени стойности при следващото използване на таймера. Тези настройки могат също да бъдат дезактивирани (вж. глава Избор на допълнителни функции, Адаптивна функция).

Стартиране на процеса на готвене

simbol_start stop_bio21_il

Тирето над бутона start I stop ще бъде частично осветено. Натиснете този бутон, за да стартира избраната програма.
По време на работа на програмата тирето над бутона ще свети по-ярко (ще бъде напълно осветено).
Когато се достигне зададената температура, simbol_temperaturaC_BIO21 ще се появи на дисплея за няколко секунди и ще прозвучи звуков сигнал.

По време на процеса на готвене можете да промените ФУНКЦИИТЕ СИСТЕМА, ТЕМПЕРАТУРА и ТАЙМЕР.

Ако не бъде избрана функция на таймера, времето за готвене ще се появи на дисплея.

simbol_gratin_bio21_il

Допълнително гратиниране
Функцията може да бъде стартирана след най-малко 10 минути работа на фурната (тирето над бутона за гратиниране ще бъде частично/слабо осветено). Когато функцията бъде потвърдена, времето за готвене 10 минути (10:00) ще се появи на дисплея. Докоснете бутона simbol_puščica levo_ilилиsimbol_puščica desno_il, за да зададете продължителността на гратиниране.
Функцията може да бъде дезактивирана и чрез натискане на бутона gratin .

Функцията се използва в последния етап на печене, след като сте добавили сос (мокро втриване) или сте втрили сухи съставки в храната, или когато искате допълнително да запечете кората. По време на гратинирането върху ястието ще се образува златисто-кафява коричка, която предпазва храната от изсъхване, като същевременно придава по-добър външен вид и по-приятен аромат.

uporaba_entry steam_bio21

Печене с добавяне на параsimbol_para_bio21
Инжектирането на пара води до по-добро зачервяване и по-хрупкава коричка.
При системите с добавяне или инжектиране на пара поставете плитката тава на първото ниво, докато фурната е още студена. Налейте максимум 200 мл вода в плитката тава. Поставете храната, която ще се готви, на второто ниво и стартирайте системата.

Ако използвате дълбока тава, поставете я едно ниво по-високо спрямо посоченото в таблицата с препоръчителни настройки.
С цел оптимална работа на функцията не отваряйте вратата на фурната и не добавяйте вода по време на процеса на готвене.

Край на готвенето и изключване на фурната

Натиснете бутона start I stop за да спрете процеса на готвене. На дисплея се появяваEnd и прозвучава звуков сигнал.

Завъртете КОПЧЕТО ЗА ИЗБОР НА СИСТЕМА НА ГОТВЕНЕ в позиция "0".

След приключване на готвенето всички настройки на таймера също спират и се изтриват, освен броячът на минути. Ще се изведе часът (часовникът).

След употреба на фурната в улея за кондензата може да е останало известно количество вода (под вратата). Забършете улея с гъба или кърпа.

Избор на основни настройки

Завъртете КОПЧЕТО ЗА ИЗБОР НА СИСТЕМА НА ГОТВЕНЕ в позиция "0".

За да активирате функция, натиснете бутона multi time и го задръжте за 3 секунди. На дисплея ще се изведе индикацияSEtt за няколко секунди. След това ще се появи менюто с допълнителни функции.

nastavitev_dodatne fun_bio21_il

Използвайте бутоните simbol_puščica levo_ilorsimbol_puščica desno_il, за да навигирате в менюто. Потвърдете настройката, като натиснете бутона start I stop или multi time . За да излезете от менюто с допълнителни функции, докоснете бутона gratin .

nastavitev_ure_bio21_il_a

1. Изведен часовник
Използвайте бутоните simbol_puščica levo_ilиsimbol_puščica desno_il, за да настроите часовника. На дисплея ще се появиCLoc . След като потвърдите, можете да избирате между 12-часов и 24-часов формат на извеждане. Потвърдете настроения часовник/часа. Първо задайте и потвърдете минутите; след това задайте и потвърдете часа.

nastavitev_glas_bio21_il_a

2. Сила на звуковия сигнал
Изберете от три нива на сила на звука. Изберете настройката Vol . Докоснете бутона simbol_puščica levo_ilили simbol_puščica desno_il, за да изберете желаното ниво, и потвърдете. Звуковите сигнали могат да бъдат и изключени.

nastavitev_kontrast_bio21_il_a

3. Осветление на дисплея
Изберете от три нива на интензитет на светлината. Изберете настройката brh . Докоснете бутона simbol_puščica levo_ilили simbol_puščica desno_il, за да изберете желаното ниво, и потвърдете. Използвайте бутоните за регулиране на стойността, за да увеличите или намалите интензитета на светлината.

nastavitev_nočni način_bio21_a

4. Дисплей – нощен режим
Тази функция ще затъмни дисплея автоматично (ще превключи от високо към най-ниско ниво на осветление) през нощта (20:00 до 6:00 ч.). Изберете настройката nGht . Докоснете бутона simbol_puščica levo_ilили simbol_puščica desno_il, за да изберете желаното нощно осветление на дисплея, и потвърдете.

nastavitev_pripravljenost_bio21_il_a

5. Готовност
Тази функция автоматично включва и изключва извеждането на часовника. Изберете настройката hidE . Докоснете бутонаsimbol_puščica levo_ilилиsimbol_puščica desno_il, за да изберете on или off, и потвърдете.

nastavitev_adaptivne_bio21_il_a

6. Адаптивна функция
Тази функция позволява регулиране на зададеното време за готвене. Функцията е фабрично дезактивирана, но може също да бъде активирана.
Когато функцията бъде активирана, се извеждат последно използваните настройки за продължителност на програмата за готвене. Ще бъдат използвани стойностите от последното готвене.
На дисплея ще се появиAdPt . За да дезактивирате функцията, докоснете бутона simbol_puščica levo_ilилиsimbol_puščica desno_il, за да изберете off. Следвайте същата процедура, за да включите функцията отново. Изберете on на дисплея.

nastavitev_tovarniške_bio21_il_a

7. Фабрични настройки
Тази функция позволява възстановяване на фабричните настройки на уреда. На дисплея ще се появиFAct . Докоснете бутона simbol_puščica levo_ilили simbol_puščica desno_il , за да изберете rES и да възстановите фабричните настройки, и потвърдете, като натиснете и задържите бутона start I stop . Задръжте бутона, докато изчезнат всички осветени тирета.

В случай на прекъсване на захранването или ако уредът е бил изключен от електрическата мрежа, настройките на допълнителните функции ще се запазят за не повече от няколко минути. След това всички настройки, с изключение на силата на звуковия сигнал и затъмняването на дисплея, ще се върнат към фабрично зададените стойности.

Общи съвети за печенето

  • По време на печенето извадете от фурната всичко ненужно.

  • Използвайте оборудване, изработено от топлоустойчиви неотразяващи материали (предоставените тави за печене, други тави и съдове, съдове за готвене с емайлирано покритите, съдове от закалено стъкло). Ярко оцветените материали (неръждаема стомана или алуминий) отразяват топлината. В резултат на това топлинната обработка на храната в тях е по-малко ефективна.

  • Винаги вкарвайте тавите до края на водачите. Когато печете върху решетката, поставяйте съдовете или тавите в средата ѝ.

  • С цел оптимално приготвяне на храната е препоръчително да спазвате насоките, посочени в таблицата за готвене. Изберете най-ниската посочена температура и най-краткото посочено време за готвене. Когато това време изтече, проверете резултатите и след това регулирайте настройките, ако е необходимо.

  • Не отваряйте вратата на фурната по време на печене, освен ако не е абсолютно необходимо.

  • Не поставяйте тавите за печене директно на дъното на фурната.

  • Не използвайте универсалната дълбока тава за печене на първо ниво, когато уредът работи.

  • Не покривайте дъното на фурната или решетката с алуминиево фолио.

  • При по-дълги програми за готвене можете да изключите фурната приблизително 10 минути преди края на времето за готвене, за да използвате акумулираната топлина.

  • Винаги поставяйте блюдата за печене върху решетката на фурната.

  • Когато печете на няколко нива едновременно, поставете универсалната дълбока тава на по-ниското ниво.

  • Когато готвите по рецепти от по-стари готварски книги, използвайте системата с горен и долен нагревател (както при конвенционалните фурни) и задайте температурата с 10°C по-ниска от посочената в рецептата.

  • Ако използвате пергаментова хартия за печене, се уверете, че тя е устойчива на високи температури. Винаги я изрязвайте по подходящ начин. Пергаментовата хартия предотвратява залепването на храната върху тавата за печене и улеснява изваждането на храната от нея.

  • Когато готвите големи парчета месо или тестени изделия с по-високо съдържание на вода, във фурната ще се образува много пара, която може да кондензира по вратата на фурната. Това е нормално явление, което няма да се отрази неблагоприятно върху работата на уреда. След като приключите готвенето, подсушете вратата и стъклото на вратата.

  • Когато печете директно върху решетката, поставете универсалната дълбока тава за печене едно ниво по-ниско, за да служи за съд за оттичане на мазнината.

Бързо предварително загряване на фурната: Загрявайте фурната предварително, само ако това е необходимо за приготвяне на съответното ястие или ако е указано в таблиците в ръководството за употреба на уреда Ако използвате функцията бързо предварително загряване, не поставяйте храната във фурната, преди тя да е напълно загрята. Температурата е от съществено значение за крайния резултат. Бързото предварително загряване се препоръчва за деликатни парчета месо (филе) и за квасено и пандишпанено тесто, които изискват по-кратко време за печене. Загряването на празна фурна води до консумация на много електроенергия. Затова при възможност е препоръчително да готвите няколко ястия последователно или едновременно.

Деликатно печене: Позволява бавно и контролирано печене при ниска температура. Соковете на месото са равномерно разпределени и месото остава сочно и крехко. Режимът на бавно печене е подходящ за деликатни парчета месо без кост. Преди бавното печене запечатайте месото от всички страни на тиган.

Таблица за готвене

ЗАБЕЛЕЖКА: Ястията, изискващи напълно предварително загрята фурна, са обозначени с една звездичка * в таблицата. Ястията, за които ще бъде достатъчен 5-минутен цикъл на предварително загряване, са обозначени с две звездички **. В този случай не използвайте режима за бързо предварително загряване.

Ястие

simbol_vodilaT_bio21

simbol_sistemT_bio21

simbol_tempT_bio21

simobl_časT_bio21

СЛАДКИШИ И ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ

Сладкиши/кейкове във формички

Пандишпан

3

počasna peka_bio21

150

30-40

пай с пълнеж

1

zg. in sp. grelo_bio21

170

90-120

мраморен кейк

2

zg. in sp. grelo_bio21

170-180

50-60

кейк с мая, домашен кейк

2

zg. in sp. grelo_bio21

170-180

45-55

отворен пай, тарт

3

vroči zrak_bio21

170-180

35-45

брауни

2

vroči zrak_bio21

170-180

30-35

сладкиши върху плитки тави за печене

щрудел

2

sp. grelo in vroči zrak_bio21

180-190

60-70

щрудел, замразен

2

peka zamrzjene hrane_bio21

200-210

34-45

пандишпанено руло

3

vroči zrak_bio21

+ тава за печене с вода

170-180 *

13-18

бухти

2

zg. in sp. grelo_bio21

180-190

30-40

бисквити, сладки

мъфини

3

zg. in sp. grelo_bio21

160 *

20-30

мъфини, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

145

40-50

дребни сладки с мая

2

zg. in sp. grelo_bio21

180 *

17-22

дребни сладки с мая, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

160 *

18-25

сладки с бутер тесто

3

počasna peka_bio21

170

30-40

сладки с бутер тесто, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

170 *

25-30

сладки/бисквити

шприцовани сладки

3

zg. in sp. grelo_bio21

140

30-40

шприцовани сладки, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

140

45-55

шприцовани сладки, 3 нива

1, 4, 5

vroči zrak_bio21

145 *

50-60

сладки/бисквити

3

počasna peka_bio21

140

20-30

бисквити, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

150-160 *

20-25

целувки

3

sp. in zg. grelo_bio21

80-100 *

120-150

целувки, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

80-100 *

120-150

макарони

3

vroči zrak_bio21

130-140 *

15-20

макарони, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

130-140 *

15-20

хляб

втасване

2

zg. in sp. grelo_bio21

40-45

30-45

хляб в плитка тава за печене

2

zg. in sp. grelo_bio21

+ тава за печене с вода

190-200

40-55

хляб в плитка тава за печене, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

190-200 *

40-55

хляб в метална формичка

2

zg. in sp. grelo_bio21

190-200

30-45

хляб в метална формичка, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

200-210

30-45

тънък хляб (фокача)

2

zg. in sp. grelo_bio21

270

15-25

пресни хлебчета (земели)

3

zg. in sp. grelo_bio21

+ тава за печене с вода

200-210

10-15

пресни хлебчета (земели), 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

200-210 *

15-20

препечен хляб

5

žar_bio21

230

4-7

принцеси

5

žar_bio21

230

3-5

пица и други ястия

пица

1

sp. grelo in vroči zrak_bio21

300 *

4-7

пица, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

210-220 *

25-30

замразена пица

2

peka zamrzjene hrane_bio21

200-220 *

10-25

замразена пица, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

200-220 *

10-25

солен пай, киш

2

sp. grelo in vroči zrak_bio21

190-200

50-60

бюрек

2

zg. in sp. grelo_bio21

180-190

40-50

МЕСО

говеждо и телешко

говеждо печено (филе, бут), 1,5 кг

2

zg. in sp. grelo_bio21

160-170

130-160

говеждо варено, 1,5 кг

2

zg. in sp. grelo_bio21

200-210

90-120

филе, средно опечено, 1 кг

2

zg. in sp. grelo_bio21

170-190 *

40-60

говеждо печено, бавно готвене

2

zg. in sp. grelo_bio21

120-140 *

250-300

бифтек, добре опечен, дебелина 4 см

4

žar_bio21

220-230

25-30

бургери, дебелина 3 см

4

žar_bio21

220-230

25-35

телешко печено, 1,5 кг

2

zg. in sp. grelo_bio21

160-170

120-150

свинско

свинско печено, бут, 1,5 кг

3

počasna peka_bio21

170-180

90-110

свинско печено, плешка, 1,5 кг

3

zg. in sp. grelo_bio21

180-190

120-150

свинско филе, 400 г

2

zg. in sp. grelo_bio21

80-100 *

80-100

свинско печено, бавно готвене

2

zg. in sp. grelo_bio21

100-120 *

200-230

свински ребра, бавно готвене

2

zg. in sp. grelo_bio21

120-140 *

210-240

свински пържоли, дебелина 3 см

4

žar_bio21

220-230

20-25

пилешко

домашна птица, 1,2 - 2,0 кг

2

žar z vent._bio21

200-220

60-80

пълнено пилешко, 1,5 кг

2

vroči zrak_bio21

170-180

80-100

пилешки гърди

2

vroči zrak_bio21

170-180

45-60

пилешки бутчета

3

žar z vent._bio21

210-220

30-45

пилешки крилца

4

simbol_airfry_bio21_il

210-220

30-45

пилешки гърди, бавно готвене

3

zg. in sp. grelo_bio21

100-120 *

60-90

месни ястия

месно руло, 1 кг

2

vroči zrak_bio21

170-180

60-70

наденички, братвурст

4

žar_bio21

230 **

8-15

РИБА И МОРСКИ ДАРОВЕ

цяла риба, 350 г

4

žar z vent._bio21

230-240

12-20

рибено филе, дебелина 1 см

4

žar_bio21

220-230

8-12

рибени пържоли, дебелина 2 см

4

žar_bio21

220-230

10-15

миди

4

žar z vent._bio21

230 *

5-10

скариди

4

žar_bio21

230 *

3-10

ЗЕЛЕНЧУЦИ

печени картофи, резени

3

simbol_airfry_bio21_il

210-220 *

30-40

печени картофи, разполовени

3

simbol_airfry_bio21_il

+ тава за печене с вода

200-210 *

40-50

пълнени картофи

3

sp. in zg. grelo_bio21

190-200

30-40

пържени картофи, домашни

4

simbol_airfry_bio21_il

210-220 *

20-30

микс от зеленчуци, резени

3

simbol_airfry_bio21_il

+ тава за печене с вода

190-200

30-40

пълнени зеленчуци

3

žar z vent._bio21

190-200

30-40

СТАНДАРТНИ ПРОДУКТИ - ЗАМРАЗЕНИ

пържени картофи

3

simbol_airfry_bio21_il

210-220

20-25

пържени картофи, 2 нива

2, 4

vroči zrak_bio21

190-210

30-40

пилешки медальони

4

simbol_airfry_bio21_il

210-220 *

12-17

рибни пръчици

2

simbol_airfry_bio21_il

210-220

15-20

лазаня, 400 г

2

peka zamrzjene hrane_bio21

200-210

30-40

зеленчуци на кубчета

2

peka zamrzjene hrane_bio21

190-200

20-30

кроасани

3

peka zamrzjene hrane_bio21

170-180

18-23

ПЕЧЕНИ ПУДИНГИ, СУФЛЕТА И ЯСТИЯ ОГРЕТЕН

мусака с картофи

2

vroči zrak_bio21

180-190

35-45

лазаня

2

vroči zrak_bio21

180-190

35-45

сладък печен пудинг

2

sp. in zg. grelo_bio21

160-180

40-60

сладко суфле

2

sp. in zg. grelo_bio21

160-180 *

35-45

ястия огретен

3

vroči zrak_bio21

170-190

30-45

пълнени тортила, енчилада

2

sp. grelo in vroči zrak_bio21

180-200

20-35

гриловано сирене

4

žar_bio21

230 **

6-9

ДРУГИ

консервиране

2

sp. grelo in vroči zrak_bio21

180

30

стерилизиране

3

vroči zrak_bio21

125

30

готвене на водна баня

2

sp. grelo in vroči zrak_bio21

150-170 *

/

претопляне

3

zg. in sp. grelo_bio21

60-95

/

затопляне на съдовете

2

sp. in zg. grelo_bio21

75

15

Готвене с температурна сонда (simbol_sonda_bio21_ilBAKESENSOR)

(в зависимост от модела)

Температурната сонда позволява прецизно следене на температурата в сърцевината на храната по време на готвене.

Температурната сонда не трябва да бъде в непосредствена близост до нагревателите.

priklop sonda_bio21

1Забодете металния край на сондата в най-дебелата част от храната.

2Включете сондата в гнездото, разположено в горния десен ъгъл в предната част на фурната (вж. илюстрацията). На дисплея ще се появиSEnS .

БЕЛЕЖКА: Когато включите сондата в гнездото, предварително зададените функции на фурната се изтриват.

3Изберете желаната система и температура на готвене (в температурния диапазон до 230°C). На дисплея ще се появят символът за работа на сондата и зададената температура. За да промените температурата, използвайте бутона simbol_puščica levo_ilили simbol_puščica desno_il . Изберете желаната крайна температура в сърцевината на храната (в температурния диапазон от 30 до 99°C).

БЕЛЕЖКА: Когато използвате сондата, задаването на времето за готвене не е възможно.

4Потвърдете настройката, като натиснете бутона start I stop .

5Когато бъде достигната зададената температура на сърцевината, фурната ще спре работа. На дисплея ще се появиEnd . Ще прозвучи звуков сигнал, който можете да изключите, като натиснете произволен бутон. След една минута звуковият сигнал ще се изключи автоматично.

По време на процеса на готвене зададената и настоящата температура в сърцевината на храната се сменят последователно на дисплея. Вие можете да промените температурата на готвене или желаната температура на сърцевината по време на процеса на готвене. Потвърдете настройката, като докоснете бутона start I stop .

Правилно използване на сондата според типа храна:

  • пилешко: забодете сондата в най-дебелата част на гърдите;

  • червено месо: забодете сондата в чисто месо, което не е покрито с мазнина;

  • по-малки парчета месо с кост: забодете сондата в област около костта;

  • риба: забодете сондата зад главата към гръбнака.

След ползване внимателно извадете сондата от храната, изключете я от гнездото във фурната и я почистете.

Ако не използвате сондата, извадете я от фурната.

Препоръчителни нива на готовност за различни типове месо

Вид храна

синьо (сурово)

средно недопечено

средно

средно добре опечено

добре опечено

ГОВЕЖДО

говеждо, печено

46-48

48-52

53-58

59-65

68-73

говеждо, филе

45-48

49-53

54-57

58-62

63-66

печено говеждо / стек от бут

45-48

49-53

54-57

58-62

63-66

бургери

49-52

54-57

60-63

66-68

71-74

ТЕЛЕШКО

телешко, филе

45-48

49-53

54-57

58-62

63-66

телешко, бут

45-48

49-53

54-57

58-62

63-66

СВИНСКО

печено, врат

/

/

/

65-70

75-85

свенско, филе

/

/

/

60-69

/

месно руло

/

/

/

/

80-85

АГНЕШКО

агнешко

/

60-65

66-71

72-76

77-80

ОВНЕШКО

овнешко

/

60-65

66-71

72-76

77-80

КОЗЕ МЕСО

козе

/

60-65

66-71

72-76

77-80

ПТИЧЕ МЕСО

пилешко, цяла птица

/

/

/

/

82-90

пилешки гърди

/

/

/

/

62-65

РИБА И МОРСКИ ДАРОВЕ

пъстърва

/

/

/

62-65

/

риба тон

/

/

/

55-60

/

сьомга

/

/

/

52-55

/

Поддръжка и почистване

Преди почистване, изключете уреда от електрическата мрежа и изчакайте да се охлади.

Децата не трябва да почистват уреда или да извършват поддръжка без съответно наблюдение.

За по-лесно почистване вътрешността на фурната и тавите за печене са покрити със специален емайл за гладка и устойчива повърхност.

Редовно почиствайте уреда и използвайте топла вода и течен препарат за миене на съдове, за да премахнете по-големите замърсявания и котлен камък. Използвайте чиста мека кърпа или гъба.

Външна част на уреда: използвайте гореща сапунена вода и мека кърпа, за да премахнете замърсяванията, след което забършете повърхностите, за да ги подсушите.

Вътрешна част на уреда: за упорити петна и замърсявания използвайте стандартните почистващи препарати за фурна. Когато използвате такива почистващи препарати, обстойно избършете уреда с мокра кърпа, за да отстраните всички остатъци от почистващия препарат.

Аксесоари и водачи: почистете с гореща сапунена вода и влажна кърпа. За упорити петна и замърсявания е препоръчително предварително накисване и използване на четка.

Ако резултатите от почистването са незадоволителни, повторете почистването.

Никога не използвайте силни или абразивни почистващи препарати и аксесоари (абразивни гъби и препарати, препарати за петна и ръжда, шпатули за керамични плотове).

Оборудването за фурната може да се мие в съдомиялна машина.

Остатъците от храна (мазнина, захар, протеини) може да се запалят по време на ползване на уреда. Затова отстранявайте по-големите замърсявания от вътрешността на фурната и от аксесоарите преди всяко ползване.

Използване на програмата за почистване на фурната с вода

Тази програма улеснява отстраняването на всякакви петна от вътрешността на фурната.
Тази функция е най-ефективна, ако се използва редовно след всяка употреба.
Преди да стартирате програмата за почистване, отстранете всички по-големи замърсявания и остатъци от храна от вътрешността на фурната.

čiščenje_aqua_bio21

1Поставете плитката тава на първо ниво на водачите и налейте в нея 0,4 литра гореща вода.

2Завъртете КОПЧЕТО ЗА ИЗБОР НА СИСТЕМА в позиция почистване с водаaqua_bio21. Задайте КОПЧЕТО ЗА ТЕМПЕРАТУРА на 80 °C.

3Оставете програмата да работи половин час.

4Когато програмата приключи, внимателно извадете тавата, използвайки ръкавици за фурна (все още може да има малко вода в тавата). Избършете петната с влажна кърпа и сапунена вода. Обстойно избършете уреда с мокра кърпа, за да отстраните всички остатъци от почистващия препарат.

Ако процесът на почистване не е успешен (в случай на особено упорити петна), повторете го.

Използвайте системата за почистване с вода само когато фурната се охлади напълно.

Извадете металните и фиксираните изтеглящи се водачи.

odstranitev vodil_bio21

AХванете водачите за долната страна и ги издърпайте към центъра на фурната.

BИзвадете ги през отворите от горната страна на фурната.

Когато изваждате водачите, внимавайте да не повредите емайлираното покритие.

Сваляне и поставяне на стъкления панел и вратата на фурната

snemanje in vstavljenje vrat in stekla_bio21

1Първо отворете вратата докрай (докъдето е възможно).

2Вратата на фурната е прикрепена към пантите със специални опори, които съдържат също лостчета за обезопасяване. Завъртете лостчетата за обезопасяване към вратата на 90°. Бавно затворете вратата под ъгъл 45 градуса (спрямо положението на напълно затворената врата); после повдигнете вратата я издърпайте.

Стъкленият панел на вратата на фурната може да се почиства отвътре, но е необходимо първо да го свалите от вратата на уреда. Първо процедирайте, както е описано в точка 2, но не го сваляйте.

3Свалете крайния ограничител. Хванете го от лявата и дясната страна на вратата. Свалете го, като леко го издърпате към себе си.

4Хванете стъклото на вратата за горния ръб и го свалете. Направете същото с втория и третия стъклен панел (в зависимост от модела).

5За да поставите обратно стъклените панели, извършете описаните стъпки в обратен ред.

За да поставите вратата обратно на мястото й, извършете описаната процедура в обратен ред. Ако вратата не се отваря или затваря правилно, се уверете, че зъбчетата на пантите са влезли в леглата на пантите.

Пантата на вратата може да се затвори със значително усилие. Затова винаги завъртайте и двете лостчета за обезопасяване към опората, когато монтирате или сваляте вратата на уреда.

Меко затваряне и отваряне на вратата

(в зависимост от модела)

Вратата на фурната е оборудвана със система, която омекотява силата на затваряне на вратата под ъгъл 75 градуса. Това позволява просто, тихо и плавно отваряне и затваряне на вратата. Леко натискане (под ъгъл 15° спрямо позицията на затворената врата) е достатъчно, за да се затвори вратата автоматично и меко.

Ако приложената сила при затваряне на вратата е прекалено голяма, ефектът от системата ще се намали или системата няма да проработи с оглед съображения за безопасност.

Смяна на крушката

Крушката на лампичката е консуматив и не се покрива от гаранцията. Преди смяната на крушката отстранете всички аксесоари от фурната.

Халогенна крушка: G9, 230 V, 25 W

menjava žarnice_bio21

1Развийте и свалете капачето (в посока обратна на часовниковата стрелка). Свалете халогенната крушка.

2Използвайте плосък пластмасов инструмент, за да свалите капачето. Свалете халогенната крушка.

Внимавайте да се повредите емайлираното покритие.
Използвайте предпазни средства, за да не се изгорите.

Сменяйте крушката само когато уредът е изключен от захранването.

Таблица с отстраняване на проблеми и грешки

Специални предупреждения и отчитане на грешки

В гаранционния срок на уреда всички ремонти трябва да се извършват само от сервизен център, оторизиран от производителя.

Преди да извършите ремонт, изключете уреда от електрическата мрежа като свалите предпазителя или извадите щепсела от контакта.

Не извършвайте сами ремонти на уреда, тъй като могат да предизвикат токов удар и късо съединение. Оставете това на специалист или сервизен техник.

В случай на незначителни проблеми при работа с уреда, се опитайте да отстраните причините сами, като следвате тези инструкции за употреба.

Ако уредът не работи правилно или изобщо поради неподходяща работа или боравене, посещението на сервизен техник няма да бъде безплатно, дори по време на гаранционния период.

Запазете инструкциите за бъдещи справки и ги предайте на евентуалните следващи собственици или потребители на уреда.

Следват някои съвети за отстраняване на често срещани проблеми.

Проблем/грешка

Причина

Основният предпазител в дома ви често изключва.

Извикайте сервизен техник.

Осветлението на фурната не работи.

Процесът на смяна на крушката във фурната е описан в глава Смяна на крушката.

Контролният панел не реагира, дисплеят е замръзнал.

Изключете уреда от електрическата мрежа за няколко минути (свалете предпазителя или изключете основния прекъсвач); после свържете отново уреда в мрежата и го включете.

На дисплея се извежда код за грешка ErrX .

В случай на двуцифрен код за грешка ще се изведе ErXX .

Възникнала грешка в работата на електронния модул. Изключете уреда от електрическата мрежа за няколко минути.

Ако проблемът продължава, обадете се на сервизен техник.

Ако проблемите продължат да се проявяват, независимо че сте изпълнили описаните по-горе съвети, се обадете на оторизиран сервизен техник. Гаранцията не покрива ремонт или гаранционен иск, възникнали поради неправилното свързване на уреда или неправилната му употреба. В този случай потребителят трябва сам да поеме разходите по ремонта.

Изхвърляне

kanta1_FACE_LIFT

Опаковките са направени от екологично съобразни материали, които могат да се рециклират, депонират или унищожават без опасност за околната среда. За тази цел опаковъчните материали са обозначени по съответен начин.

Символът върху продукта или върху неговата опаковка означава, че този уред не трябва да се третира като обикновен битов отпадък. Продуктът трябва да бъде отнесен в оторизиран център за събиране и обработка на изхвърлено електрическо и електронно оборудване.

Правилното депониране на продукта ще спомогне за предотвратяване на негативни ефекти върху околната среда и човешкото здраве, които биха могли да възникнат в случай на неправилно изхвърляне. За подробна информация относно изхвърлянето и обработката на продукта, моля, свържете се с местната градска управа, отговорна за управлението на отпадъците, фирмата за събиране на битови отпадъци или магазина, от който сте закупили продукта.

Запазваме си правото на промени и грешки в инструкциите за употреба.

Тест за готвене

EN60350-1: Използвайте само оборудване, предоставено от производителя.
Винаги вкарвайте тавите до края на металните водачи. Поставяйте сладкишите или кейковете за печене във форми, както е показано на изображението.

* Загрейте предварително уреда, докато достигне зададената температура. Не използвайте режима за бързо предварително загряване.
** Загрейте предварително уреда за 10 минути. Не използвайте режима за бързо предварително загряване.
*** Обърнете след 2/3 от времето за готвене.

ПЕЧЕНЕ

Ястие

Оборудване

поставяне
на формата

simbol_vodilaT_bio21

simbol_tempT_bio21

simobl_časT_bio21

simbol_sistemT_bio21

бисквити/сладки – една решетка

плитка тава

3

140

30-40

zg. in sp. grelo_bio21

бисквити/сладки – една решетка

плитка тава

3

150

30-40

vroči zrak_bio21

сладки – две решетки/нива

плитка тава

2, 4

140

45-55

vroči zrak_bio21

сладки – три решетки/нива

плитка тава

1, 4, 5

135

50-60

vroči zrak_bio21

мъфини – една решетка

плитка тава

3

160 *

20-30

zg. in sp. grelo_bio21

мъфини – една решетка

плитка тава

3

160

30-40

vroči zrak_bio21

мъфини – две решетки/нива

плитка тава

2, 4

145

40-50

vroči zrak_bio21

мъфини – три решетки/нива

плитка тава

1, 3, 5

140-150

30-50

vroči zrak_bio21

Пандишпан

кръгла метална форма, диаметър 26 cm/решетка

1

150

45-55

zg. in sp. grelo_bio21

Пандишпан

кръгла метална форма, диаметър 26 cm/решетка

3

160

45-55

vroči zrak_bio21

пандишпан – две решетки/нива

2 × кръгла метална форма, диаметър 26 cm/решетка

modeli_2_test jedi

2, 4

160 **

45-55

vroči zrak_bio21

ябълков пай

2 × кръгла метална форма, диаметър 20 cm/решетка

modeli_1_test jedi

1

170

90-120

zg. in sp. grelo_bio21

ябълков пай

2 × кръгла метална форма, диаметър 20 cm/решетка

modeli_1_test jedi

2

170

80-110

vroči zrak_bio21

ЗАПИЧАНЕ

Ястие

Оборудване

поставяне
на формата

simbol_vodilaT_bio21

simbol_tempT_bio21

simobl_časT_bio21

simbol_sistemT_bio21

препечен хляб

решетка

5

230

4-7

žar_bio21

плескавица

решетка + плитка тава като съд за оттичане на мазнината

5

230

20-35 ***

žar_bio21

Вашите бележки

 

843397